Burrito – z chili con carne, guacamole & serem cheddar

Oto przepis na meksykańskie burrito, które jest soczyste i bardzo aromatyczne. Robiłam je już kilka razy w domu i stało się moim “comfort food”, nieskromnie mówiąc uważam, że jest lepsze niż z niejednej restauracji. Kluczowym elementem są tutaj przyprawy oraz jakościowe składniki, które przyczynią się do finalnego smaku.

Jeśli nigdy nie jedliście tej wersji tortilli, mam nadzieję, że ten przepis sprawi, że za gości na Waszych talerzach na dłużej!! #ucztanatalerzu 

Burrito (5 osób)

Chili con carne:

450g wołowego mięsa mielonego

1 puszka pulpy pomidorowej – (używam z firmy Mutti bardzo polecam!)

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół papryki czerwonej

250 g fasoli czerwonej z puszki

200 g kukurydzy z puszki

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2-3 łyżeczki oregano

3 łyżeczki słodkiej papryki

Czosnek suszony

Sól i pieprz

Chili do smaku

+ oliwa do smażenia

Guacamole:

1 awokado

sok z limonki

pół cebulki szalotki

garść drobno posiekanej kolendra

płatki chili

sól + pieprz

Pozostałe składniki:

5 placków tortilli

ser cheddar w kawałku

Kilka liści sałaty rzymskiej

Śmietana

Kolendra

Przygotowanie:

Paprykę czerwoną i cebulę pokrój na drobno. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, dodaj pokrojoną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj mięso mielone i paprykę. Dopraw dobrze całość, bo jest to kluczowy element, podsmażaj kilka minut całość, rozdrabniając przy tym mięso. Kiedy mięso już się podsmaży dodaj puszkę pulpy pomidorowej i wedle uznania płatki chili. Następnie wsyp kukurydzę i fasolę z puszki. Pozostaw całość na małym ogniu i podsmażaj jeszcze kilka minut do połączenia smaków.

W międzyczasie przygotuj guacamole – za pomocą widelca rozgnieć awokado, połącz z sokiem z cytryny, pokrojoną drobno cebulką, kolendrą i przyprawami.

Zwijanie burrito (pamiętaj, aby farsz był tylko w centralnej części tortilli, to ułatwi ci zwijanie)

Na środku placka tortilli nałóż starty na tarce ser cheddar, następnie liść sałaty rzymskiej, nałoż domowe chili con carne, następnie trochę guacamole, łyżkę śmietany i na wierzch dodaj hojną ilość świeżej kolendry. Zwiń całość – na początku brzegi do środka, na następnie od góry w rulon.  Na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni umieść zwinięte w rulon burrito i podgrzewaj zaledwie chwilkę, aż stanie się chrupiące i złociste z dwóch stron.

Domowe, pełne smaku burrito gotowe, teraz delektuj się tym smakiem! <3

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty