Deserki z domową granolą & puddingiem chia

Deserki na bazie puddingu chia z domową, aromatyczną granolą to mój pomysł na dobre rozpoczęcie dnia! Od momentu gdy zrobiłam tę granole po raz pierwszy nie sięgam już po te kupione w sklepie. Możecie do niej użyć wybranych dodatków, dodać orzechy, nasiona, przyprawy czy suszone owoce, które najbardziej lubicie i tworzyć różne warianty smakowe.

Pudding chia (porcja 2 osoby)

40 g nasion chia

290 ml mleka kokosowego

2 łyżeczki syropu z agawy/miodu

szczypta soli

Domowa granola:

200 g płatków owsianych górskich

160 g wybranych orzechów (u mnie – 40 g orzechów pecan, 40 g orzechów nerkowca

40 g migdałów )

100 g miodu

50 g masła orzechowego

50 g oleju kokosowego

garść chipsów & wiórków koksowych

garść słonecznika, pestek dyni

łyżeczka cynamonu & kardamonu

szczypta soli

wybrane owoce: maliny, granat, banan, jeżyny, liczi, borówki

250 g jogurtu greckiego

Przygotowanie:

W misce wymieszaj nasiona chia, mleko kokosowe, syrop i szczyptę soli.

Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki na około 1-2 godziny (możesz też na całą noc), aby pudding zgęstniał.

Rozgrzej piekarnik do 160°C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy, nasiona, kokosa, przyprawy i szczyptę soli. Dodanie kardamonu sprawi, że granola będzie pachnieć w całym domu. Możesz dodać także swoje inne, ulubione dodatki.

W garnku umieść miód lub syrop klonowy z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Całość podgrzej, aby składniki się połączyły.

Wlej do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.

Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc równą warstwę.

Piecz przez około 20-24 minuty, w połowie pieczenia wymieszaj ją, aby równomiernie się zarumieniła.

Po upieczeniu, odstaw granolę do wystudzenia, a następnie przełóż do szklanego słoika.

Zgęstniały pudding chia wyjmij z lodówki, a następnie zacznij tworzyć własne deserki. Warstwa puddingu, jogurt grecki z miodem, owoce oraz domowa granola! Uwielbiam to połączenie <33

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty