
Deserki na bazie puddingu chia z domową, aromatyczną granolą to mój pomysł na dobre rozpoczęcie dnia! Od momentu gdy zrobiłam tę granole po raz pierwszy nie sięgam już po te kupione w sklepie. Możecie do niej użyć wybranych dodatków, dodać orzechy, nasiona, przyprawy czy suszone owoce, które najbardziej lubicie i tworzyć różne warianty smakowe.
Pudding chia (porcja 2 osoby)
40 g nasion chia
290 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki syropu z agawy/miodu
szczypta soli
Domowa granola:
200 g płatków owsianych górskich
160 g wybranych orzechów (u mnie – 40 g orzechów pecan, 40 g orzechów nerkowca
40 g migdałów )
100 g miodu
50 g masła orzechowego
50 g oleju kokosowego
garść chipsów & wiórków koksowych
garść słonecznika, pestek dyni
łyżeczka cynamonu & kardamonu
szczypta soli
wybrane owoce: maliny, granat, banan, jeżyny, liczi, borówki
250 g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj nasiona chia, mleko kokosowe, syrop i szczyptę soli.
Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki na około 1-2 godziny (możesz też na całą noc), aby pudding zgęstniał.
Rozgrzej piekarnik do 160°C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy, nasiona, kokosa, przyprawy i szczyptę soli. Dodanie kardamonu sprawi, że granola będzie pachnieć w całym domu. Możesz dodać także swoje inne, ulubione dodatki.
W garnku umieść miód lub syrop klonowy z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Całość podgrzej, aby składniki się połączyły.
Wlej do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.
Rozłóż mieszankę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc równą warstwę.
Piecz przez około 20-24 minuty, w połowie pieczenia wymieszaj ją, aby równomiernie się zarumieniła.
Po upieczeniu, odstaw granolę do wystudzenia, a następnie przełóż do szklanego słoika.
Zgęstniały pudding chia wyjmij z lodówki, a następnie zacznij tworzyć własne deserki. Warstwa puddingu, jogurt grecki z miodem, owoce oraz domowa granola! Uwielbiam to połączenie <33