To idealna wakacyjna osłona delikatnych fluffy pancakes, które zagościły na moim talerzu już jakiś czas temu, ale teraz w osłonie z truskawkami z patelni oraz śmietaną. To właśnie idealny pomysł na niedzielne śniadanie..
Składniki:
4 białka jaj + 3 żółtka
40 ml mleka
30g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
prawdziwa wanilia
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKI:
około 180g truskawek
łyżeczka masła
skórka z połowy limonki
30g cukru
2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
+ śmietana & syrop klonowy
Przygotowanie:
Zacznij od odzielenia białek od żółtek. Żółtka, mleko i mąkę, proszek i ekstrakt waniliowy wymieszaj na gładko. Do białek jaj dodaj szczyptę soli i zacznij miksować, kiedy będą lekko podbite dodawaj cukier. Na końcu, kiedy będą już sztywne dodaj sok z cytryny. Za pomocą szpatułki dodaj masę z żółtkami i wymieszaj całość bardzo delikatnie.
Pokrój truskawki na mniejsze części, umieść je z innymi dodatkami na patelni z masłem. Podgrzewaj kilka minut, aby truskawki zmiękły i puściły sok.
Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej niewielką ilość oleju. Uformuj pancakes na patelni i daj kilka kropli wody, a następnie przykryj pokrywką. Smaż na bardzo małym ogniu, dzięki temu fluffy pancakes nie spalą się od spodu i pozostaną delikatne. Ja smażyłam około 2-3 minuty z jednej strony.
Gotowe podawaj z domowymi truskawkami z patelni i śmietaną
Smakują obłędnie, to jest właśnie uczta na talerzu!