Kiedy tylko pojawia się sezon na rabarbar uwielbiam robić wypieki z nim w roli głównej. Sam w sobie jest kwaśny, lecz w połączeniu z truskawkami i kruchym ciastem smakuje obłędnie. Galette, czyli placek ciasta wypełniony owocami lub innymi dodatkami – jest to deser szybki w przygotowaniu, a dodatkowo idealnie komponuje się z gałką lodów. #ucztanatalerzu

Składniki:

190g mąki pszennej 

150g zimnego masła

1 zółtko

40 g cukru pudru

2 łyżki lodowatej wody

1/4 łyżeczki soli

Ekstratkt waniliowy + wanilia 

Środek:

200g rabarbaru

160g truskawek

40g cukru

15g skrobi ziemniaczanej

2 łyżki dżemu truskawkowego

Skórka z połowy cytryny

20g migdałów + 20g orzechów włoskich/pecan

1/4 łyżeczki cynamonu + szczypta kardamonu

 

1 jajko do posmarowania tarty 

Garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zacznij „rozcierać” je palcami w mące niczym robiąc kruszonkę. Kiedy masło połączyło się z mąką dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto rękoma. Ciasto nie powinno kleić się, jeśli tak się dzieje – dodaj więcej mąki.

Uformuj ciasto w kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na około 20-30 minut. W tym czasie przygotuj środek tarty. Orzechy zmiksuj na drobno i dodaj do nich cynamon i kardamon. Rabarbar i truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki, a następnie dodaj do owoców wszystkie pozostałe składniki – skrobię, cukier, dżem, cytrynę. Nastaw piekarnik na 190 stopni – funkcja (góra-dół).

Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i rozwałkuj na okrąg, następnie przełóż go na papier do pieczenia, na środku posyp zmielonymi orzechami, a na nie nałóż owoce. Pozostawione puste brzegi ciasta zawiń do środka.

Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-37 minut w zależności od piekarnika. Upieczone pozostaw na 15 minut w uchylonym piekarniku. Gotową tartę podawaj z gałką lodów waniliowych, kwaśny rabarbar zostanie idealnie zrównoważony i to jest właśnie uczta na talerzu! ENJOY

#ucztanatalerzu #galette #rabarbar

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty