Kiedy tylko pojawia się sezon na rabarbar uwielbiam robić wypieki z nim w roli głównej. Sam w sobie jest kwaśny, lecz w połączeniu z truskawkami i kruchym ciastem smakuje obłędnie. Galette, czyli placek ciasta wypełniony owocami lub innymi dodatkami – jest to deser szybki w przygotowaniu, a dodatkowo idealnie komponuje się z gałką lodów. #ucztanatalerzu
Składniki:
190g mąki pszennej
150g zimnego masła
1 zółtko
40 g cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody
1/4 łyżeczki soli
Ekstratkt waniliowy + wanilia
Środek:
200g rabarbaru
160g truskawek
40g cukru
15g skrobi ziemniaczanej
2 łyżki dżemu truskawkowego
Skórka z połowy cytryny
20g migdałów + 20g orzechów włoskich/pecan
1/4 łyżeczki cynamonu + szczypta kardamonu
1 jajko do posmarowania tarty
Garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zacznij „rozcierać” je palcami w mące niczym robiąc kruszonkę. Kiedy masło połączyło się z mąką dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto rękoma. Ciasto nie powinno kleić się, jeśli tak się dzieje – dodaj więcej mąki.
Uformuj ciasto w kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na około 20-30 minut. W tym czasie przygotuj środek tarty. Orzechy zmiksuj na drobno i dodaj do nich cynamon i kardamon. Rabarbar i truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki, a następnie dodaj do owoców wszystkie pozostałe składniki – skrobię, cukier, dżem, cytrynę. Nastaw piekarnik na 190 stopni – funkcja (góra-dół).
Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i rozwałkuj na okrąg, następnie przełóż go na papier do pieczenia, na środku posyp zmielonymi orzechami, a na nie nałóż owoce. Pozostawione puste brzegi ciasta zawiń do środka.
Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-37 minut w zależności od piekarnika. Upieczone pozostaw na 15 minut w uchylonym piekarniku. Gotową tartę podawaj z gałką lodów waniliowych, kwaśny rabarbar zostanie idealnie zrównoważony i to jest właśnie uczta na talerzu! ENJOY
#ucztanatalerzu #galette #rabarbar