Dziś przychodzę do Was z moją wersją knedli z morelami – miękkie ciasto serowe, morele, a na zewnątrz chrupiąca posypka z bułki tartej. Dodanie wanilii oraz masła sprawdzi, że ten smak zapamiętacie na długo!
Składniki:
500g twarogu półtłustego (najlepiej dobrze zmielonego)
100 g kaszy manny + 110 g mąki pszennej
2 jajka
35 g masła
70 g cukru (użyj też waniliowego!)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilią
szczypta soli
10 moreli *super sprawdzą się także śliwki*
10 łyżeczek cukru
Chrupiąca posypka:
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Zaczynam od roztopienia masła i zostawiam je do wystudzenia, następnie łączę twaróg z masłem oraz jajkami (możecie również użyć miksera dla idelanie gładkiej konstatacji).
Dodaję mąkę pszenną oraz kaszę mannę, nie zapominam także o dodaniu cukru, szczypty soli oraz ekstraktu z prawdziwą wanilią.
Całość dokładnie łączę, a morele które znajdą się w knedlach wydrążam i do środka dodaję łyżeczkę cukru.
Ciasto przekładam na płaską powierzchnię podsypaną mąką, aby nic nie przyklejało się do dłoni. Dzielę ciasto na dwie części, a następnie na 5 mniejszych. Delikatnie rozpłaszczam i wkładam do środka morelę, którą staram się delikatnie pokryć serowym ciastem. Przez cały proces robienia podsypuję knedle mąką pszenną. W międzyczasie zagotowuję w garnku wodę.
Z przepisu wychodzi o koło 10 sporej wielkości knedli, które gotuję w lekko osolonej wodzie około 8-9 minut.
Obowiązkowo robię posypkę z bułki tartej oraz cynamonu, dzięki której knedle staną się wyjątkowo delikatne w środku i lekko chrupiące z zewnątrz.
Bułkę tartą zarumieniam na patelni, dodaję cynamon oraz masło.
To połączenie to uczta dla podniebienia, musicie go spróbować!