Koreańskie tosty z jajecznicą i chrupiącym bekonem

KOREAŃSKIE TOSTY w ostatnim czasie zyskały coraz więcej fanów. To mięciutka, maślana, lekko słodka brioszka, która kryje w sobie kremową jajecznicę tworząc prawdziwe comfort food. Teraz nie musisz już stać w kolejce, spróbuj ich w domu, uwierzcie mi na słowo, taki tost skradnie serce nie jednej osoby!

Składniki:

300 g mąki pszennej

110 ml mleka

20 g mleka w proszku

1 jajko

50 g cukru

7 g suchych drożdży

60 g miękkiego masła

Tangzhong: 30 g mąki pszennej 100 ml mleka

Wierzch:

1 jajko + 2 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie użyj mleka)

 

3 jajka + 2 łyżki mleka

sól&pieprz

bekon

masło

plastry sera topionego

3 łyżki majonezu + sriracha chili

suszony koperek

Przygotowanie:

Na małej patelni połącz ze sobą 100 ml mleka i 30 g mąki, aby nie było grudek i po wymieszaniu zacznij gotować – tak powstanie kleik tangzhong. Podgrzewaj na małej mocy palnika cały czas mieszając.

W misie mikserze umieść przesianą mąkę, wystudzony tangzhong, podgrzane mleko i wszystkie pozostałe składniki, oprócz miękkiego masła, które dodawaj partiami podczas miksowania. Ciasto wyrabiaj w mikserze 10-15 minut, aby było elastyczne.

Po godzinie, kiedy ciasto wyrosło podziel je na 3 części. Każdy kawałek najpierw rozwałkuj, później złóż górną i dolną krawędź do środka, na kopertę, następnie delikatnie rozwałkuj i zroluj, aby utworzyć wałek. Włóż je do foremki posmarowanej masłem i pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz około 30- 35 minut, aż chlebek stanie się złocisty. Po tym czasie wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.

Do przygotowania tosta przygotuj grubszy kawałek chlebka, który podsmaż na maśle z obu stron. Następnie rozetnij go nożem – zrób to tylko do połowy, aby dodatki nie wyleciały od dołu.

Do rozbełtanych jajek dodaj sól i pieprz, energicznie wymieszaj widelcem, a następnie dodaj dwie łyżki mleka. Na sporej ilości masła przygotuj jajecznicę na wolnym ogniu, polecam używać do tego szpatułki sylikonowymi. Po kilku minutach powinna stać się lekko ścięta i delikatna. W tym czasie usmaż bekon na suchej patelni.

Majonez oraz srirachę połącz ze sobą, a następnie posmaruj wnętrze tosta. Na jednym boku połóż plaster sera topionego (jeśli masz opal go palnikiem kuchennym, aby lekko się rozpuścił). Do środka nałóż trochę gotowej jajecznicy, plastry bekonu, a następnie pozostałą część jajecznicy. Polej wierzch sosem za pomocą butelki z małym otworem bądź rękawa cukierniczego, na koniec posyp suszonym koperkiem.

ENJOOOY!

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty