Kremowe Mango Sticky Rice

Słodkie i kremowe Mango Sticky Rice to deser, który choć na chwilę może przenieść nas smakiem do uliczek Tajlandii. Uwielbiam ten deser, bo jest połączeniem lepkiego ryżu wraz ze świeżością mango.

Składniki {2 porcje}
120 g ryżu kleistego (jeśli nie masz, użyj ryż do sushi)
190 ml wody
170 ml mleka kokosowego
4 łyżki cukru waniliowego (ja użyłam połowę kokosowego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
6 g skrobi ziemniaczanej + 15 ml wody
1 dojrzałe mango
sezam & prażony kokos do dekoracji

Przygotowanie:
Przepłucz ryż pod zimną wodą kilka razy, aż woda stanie się czysta. Odcedź ryż i zalej 190 ml wody, następnie ugotuj na minimalnym ogniu (jeśli używasz gazu – powinien być ledwo widoczny). Ryż dzięki temu nie przypali się w garnku! Dopraw szczyptą soli, przykryj pokrywką i nie mieszaj ryżu podczas gotowania.
Daj mu 20-25 minut, aż stanie się miękki. Jeśli po tym czasie woda całkowicie wyparuje i dalej nie będzie ugotowany dodaj jeszcze niewielką ilość wody.

W małym garnku podgrzej: mleko kokosowe, cukier, ekstrakt waniliowy oraz sól. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie 1/3 gorącego mleczka kokosowego wlej do ugotowanego ryżu. Delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, aby ryż wchłonął płyn. Do pozostałej części mleka dodaj rozpuszczoną skrobię ziemniaczaną, aby lekko zagęścić sos kokosowy. Zagotuj.
Mango obierz i pokrój w cienkie paski. Na talerz wyłóż porcję ryżu (ja używam do tego szklanej miseczki, którą zwilżam zimną wodą przed nałożeniem ryżu, tak aby osiągnąć ładny kształt). Obok umieść kawałki mango, polej sosem oraz posyp sezamem i prażonym kokosem.

#ucztanatalerzu

 

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty