
Kultowy mus czekoladowy, który ostatnio spróbowałam będąc w Paryżu i wiedziałam, że muszę odtworzyć go w domu, aby poczuć ten smak jeszcze raz. Jego tradycyjną wersję zjecie w restauracji Chez Janou, ale możecie też spróbować w domu.Ultra czekoladowy, a przy tym puszysty…
Składniki:
185 g dobrej jakości czekolady (90 g deserowej + 95 g gorzkiej)
25 g masła
4 jajka ze sprawdzonego źródła
30 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekolady (ja wybrałam Callebaut & Lindt) wraz z masłem.
W tym czasie ze sparzonych wcześniej jajek oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem oraz ekstraktem waniliowym, aż staną się puszyste i dużo jaśniejsze. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Roztopioną czekoladę lekko wystudź, a następnie połącz ją z ubitymi żółtkami. Następnie, stopniowo dodawaj ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką, tak aby całość stała się aksamitna i była wciąż puszysta. Przełóż mus do wybranego naczynia – najlepiej wybrać dość głębokie, aby z łatwością wykładać mus łyżką na talerz. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, tak aby mus stężał. Podawaj na talerzu koniecznie z hojną ilością soli, tak aby przełamać intensywny, czekoladowy smak.
To prawdziwa uczta na talerzu!🫠
*mus przechowuj max do 24h w lodówce!!*