Domowe wypieki to najlepszy sposób na umilenie chwili wolnego. Dziś łaciate muffiny z białej czekoladą, kawą i wanilią, które są bardzo proste w przygotowaniu!
Składniki {12 babeczek}
220 g mąki pszennej
190 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
2 jajka (w temp. pokojowej)
100 ml mleka
90 g śmietany 12%
90 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
do czekoladowej części:
10 ml espresso
15 g gorzkiego kakao
50 g ciemniej czekolady
40 g orzechów pecan/włoskich
do waniliowej części:
50 g białej czekolady
Laska wanilii
Cukier puder + kakao na wierzch
Przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia wszystkich mokrych składników – jajka, mleko, śmietana, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło. Mieszamy całość dokładnie za pomocą rózgi kuchennej. Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy pozostałe suche składniki. Do mokrych składników dodajmy suche i delikatnie łączymy.
*W muffinach najważniejsze jest, aby masy nie mieszać za długo, wyłącznie do połączenia składników!*
Rozdzielamy masę na dwie części. Orzechy i czekolady siekamy na mniejsze części. Z laski wanilii wydrążamy ziarenka. Do jednej części masy dodajemy niewielką ilość espresso, gorzkie kakao, orzechy oraz ciemną czekoladę. Do drugiej części ciasta wsypujemy białą czeko (pozostaw trochę na wierzch babeczek) oraz wanilię. Delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki naprzemiennie, tworząc „łatki”. Wierzch posypujemy niewielką ilością posiekanej, białej czekolady.
Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 190°C w funkcji góra-dół. Pieczemy przez 5 minut, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy około 15-18 minut. Przy babeczkach zawsze wykorzystujemy metodę na suchego patyczka. Wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka umieszczamy na samym środku babeczki i sprawdzamy czy jest suchy po wyjęciu. Kiedy babeczki są już upieczone pozostaw je na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wierzch posyp kakao lub cukrem pudrem! #ucztanatalerzu