
Cieniutkie naleśniki z jagodami, które ostatnio mogłabym jeść codziennie… Chrupiące na brzegach, delikatne i sprężyste w środku. Skrywają klasyczne, twarogowe nadzienie, przełamane świeżymi, sezonowymi jagodami. To prawdziwa uczta na talerzu
Składniki {około 8 naleśników}
150 g mąki pszennej
270 ml mleka/napoju grochowego (napój roślinny tylko z wysoką zawartością białka)
80 ml wody gazowanej
2 jajka
10 g budyniu waniliowego
30 g cukru
20 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
Wnętrze:
200 g twarogu półtłustego (dobrze zmielonego)
130 g jogurtu greckiego
2 łyżki syropu klonowego + cukier kokosowy dla smaku
odrobina zestu z cytryny
wierzch: jagody, jogurt grecki, zest z cytryny
Przygotowanie:
Zaczynamy od połączenia mokrych składników w misce, następnie dodajmy przesianą mąkę pszenną i wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na około 20 minut i dopiero po tym czasie zaczynamy smażenie cienkich naleśników na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym.
Wnętrze naleśników:
Twaróg, najlepiej dobrze zmielony, łączmy wraz ze wszystkimi składnikami za pomocą miksera ręcznego. Ma powstać jednolita, gładka konsystencja, z niewielką ilością widocznego twarogu. Dodanie skórki z cytryny doda twistu i orzeźwienia, ale jeśli nie lubisz, pomiń ją.
Do każdego naleśnika nakładam porcję twarogu i składam w trójkąty. Patelnię z masłem klarowanym ponownie rozgrzewam i smażę naleśniki, aż do momentu, gdy wierzch będzie lekko chrupiący i rumiany.
Przekładam na talerz, dodaję jogurt grecki, świeże jagody i zest z cytryny. Opruszam lekko cukrem pudrem i gotowe <33
Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć naleśniki na Waszych talerzach





