Pieczony naleśnik z karmelizowaną gruszką

Leniwe śniadanie, jakim jest Dutch Baby, to mój pomysł na otulenie weekendowego poranka. Dutch Baby to pieczony naleśnik, który wyróżnia się swoim puszystym wnętrzem, chrupiącymi brzegami i lekką konsystencją. Musiałam zestawić go z karmelizowanymi gruszkami, które w tym przypadku pasują idealnie!

Składniki:

4 jajka

150 ml mleka 

95 g mąki pszennej

30 g cukru (możesz użyć z wanilią)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Szczypta cynamonu

Szczypta soli

15 g masła do posmarowania

Karmelizowane gruchy:

3 gruszki

25 g masła

30 g cukru brązowego

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

80 ml śmietanki 30%

Garść orzechów włoskich 

Płatki migdałów 

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i lekko miksujemy, dodajemy cukier z wanilią, następnie wlewamy mleko, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę cynamonu i łączymy. Przesiewamy mąkę pszenną i miksujemy za pomocą miksera ręcznego, aby masa była gładka.

Piekarnik nagrzewamy do 210° (funkcja góra-dół) następnie wkładamy do niego patelnię/naczynie, aby nabrało temperatury piekarnika. (pamiętajcie, aby patelnia nie miała plastikowej rączki!!).

Kiedy naczynie jest już gorące, rozsmarowujemy w nim masło, następnie wlewamy masę i pieczemy około 15-20 minut bez przykrycia.

W tym czasie przygotowujemy gruszki – obieramy je, kroimy na mniejsze części. Na patelnię dodajemy masło i cukier brązowy. Czekamy do momentu, aż się rozpuści, następnie dodajemy miód i pokrojone gruszki. Wsypujemy korzenne przyprawy i podsmażamy chwile, aby skarmelizowały się i lekko zmiękły.

Orzechy włoskie oraz płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Śmietankę ubijamy. Gotowy dutch baby wygląda niczym unosząca się na patelni chmurka o wysokich brzegach.

Do środka nakładam przygotowane gruszki, kilka kleksów bitej śmietany i prażone orzechy! To idealny sposób na mleczną przerwę!

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty