Sezon na śliwki trwa, także korzystając z okazji przychodzę do Was z przepisem na aromatyczne, wilgotne ciasto ze śliwką i chrupiącą kruszonką! Jest proste w przygotowaniu, a na pewno wielu zachwyci swoim smakiem. Idealnie wpisuje się w ten nadchodzący jesienny klimat..
Składniki {blaszka 26 cm}
4 jajka
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
80 ml oliwy z oliwek/oleju
110 g jogurtu greckiego lub śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka soku & skórka z połowy limonki Szczypta soli
około 500 g śliwek
Kruszonka:
90 g masła
170 g mąki
70 g cukru brązowego
Pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli
Wierzch:
20 g płatków migdałów Cukier puder
Przygotowanie:
Ubijamy jajka wraz z pudrem cukrem na wysokich obrotach miksera, aż do powstania puszystej, jasnej masy. Cukier nie może być wyczuwalny pod palcami.
Robimy kruszonkę – roztapiamy masło na patelni, wsypujemy cukier, przyprawy, ponownie podgrzewany, na koniec wsypujemy mąkę pszenną. Umieszczamy w lodówce na czas robienia ciasta.
Kiedy jajka są dobrze ubite wlewamy oliwę, dodajemy jogurt grecki, ekstrakt waniliowy, sok oraz skórkę z limonki i miksujemy na niskich obrotach.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°
Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy i szczyptę soli, łączymy ze sobą, a następnie wsypujemy w dwóch partiach do masy. Mieszamy delikatnie za pomocą rózgi kuchennej.
Na dół blaszki wykładamy papier do pieczenia, a boki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką.
Przelewamy masę, układamy połówki śliwek na zmianę z kruszonką, wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia w funkcji góra dół 180° przez 50-55 minut – do tzw. „suchego patyczka” (sprawdzaj zawsze na środku ciasta)
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się tym iście jesiennym smakiem!