Owsianka, a może to już pewna forma deseru? Dawno żadne śniadanie nie wzbudziło we mnie tylu pozytywnych emocji!Połączenie karmelizowanych orzechów włoskich i powideł śliwkowych sprawiły, że poczułam smak ciasta P.Walewska – to jedno z ulubionych mojej mamy. Znacie?
Zróbcie krok po kroku, bo tutaj każdy element ma znaczenie!!
Składniki:
45 g płatków owsianych
260 ml napoju owsianego barista
50 g puree z dynii
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1⁄2 łyżeczki cynamonu
1⁄2 łyżeczki kardamonu
5 g mielonego siemienia lnianego
10 g cukru lub czegoś innego dla słodkości 🙂
Szczypta soli
prażone śliwy:
100 g śliwek
20 g masła
kardamon & świeże zioła do smaku
2 garście orzechów włoskich + 2 łyżeczki miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Płatki owsiane, napój owsiany, puree z dynii
oraz przyprawy umieść w garnku i zacznij
gotować. W międzyczasie wydryluj śliwki i
podsmaż je na maśle wraz ze świeżym ziołami –
u mnie werbena cytrynowa. Orzechy włoskie
przekrój na mniejsze części, polej miodem i smaż na sporym ogniu, do skarmelizowania.
Do ugotowanej owsianki dodaj siemię lniane oraz coś dla słodyczy. Przełóż połowę do miski, następnie dodaj powidła śliwkowe i przykryj drugą częścią owsianki. Na wierzch jeszcze tylko – śliwy, orzechy włoskie i masło orzechowe! Voilà