Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne, chrupiące z zewnątrz gofry, które dosłownie rozpływają się w ustach!
To idealne rozwiązanie na leniwe weekendowe śniadanie lub słodką przekąskę o każdej porze dnia.
Możecie jeść klasyczne – posypane cukrem pudrem lub ze specjalnym dodatkiem, który Wam proponuję, czyli z karmelizowanym bananem!
Składniki:
GOFRY ( porcja 2/3 osoby )
100 g mąki pszennej + 40 g kukurydzianej (jeśli nie masz użyj 140 g pszennej, jednak to dzięki mące kukurydzianej będą idealnie chrupiące z zewnątrz)
200 ml maślanki
1 jajko
40 g masła
25 g cukru
6 g proszku do pieczenia (czubata łyżeczka)
Prawdziwa wanilia/ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Karmelizowane banany: 1 banan
20 g cukru brązowego
30 g masła
Cynamon i kardamon do smaku Szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj suche składniki –
przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia,
szczyptę soli i prawdziwą wanilię.
W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj maślankę, ekstrakt waniliowy. Rozpuść masło i wystudzone wlej do całości. Wymieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą.
Następnie w kilku partiach wsyp suche składniki do mokrych. Mieszaj delikatnie tylko do połączenia, aby „nie przemieszać masy”!! Rozgrzej gofrownicę do najwyższej temperatury. Wlej porcję ciasta i piecz przez około 5-6 minut w zależności od mocy gofrownicy, do momentu, aż gofry nabiorą złocistego koloru.
W międzyczasie pokrój banana, na patelni rozpuść masło z cukrem brązowym. Umieść plasterki banana, dodaj przyprawy i szczyptę soli dla głębi smaku. Smaż je z obu stron do momentu lekkiego karmelizowania.
Wyjmij gotowe gofry z gofrownicy i odstaw na kratkę
Pamiętaj, że gofry najlepiej smakują na ciepło, więc koniecznie podawaj je od razu po upieczeniu.
Ja dla przełamania smaków podałam je z gęstym jogurtem, karmelizowanymi bananami oraz solonym masłem orzechowym i to wszystko dało rewelacyjną spójność.
Spróbujcie sami tego połączenia!
Mam nadzieję, że przepis zagości u Was na długo! Koniecznie wysyłajcie mi zdjęcia gotowych gofrów <3