Polska jesień obfituje w pyszne, świeże jabłka, które warto wprowadzić do codziennych posiłków, bo teraz o tej porze roku smakują najlepiej!
Racuchy z jabłkami (około 14-16 sztuk)
Składniki:
240 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka
20 g cukru + 15 g cukru z wanilią 1 jajko + 1 żółtko
7 g suchych drożdży
Szczypta soli
około 300 g polskich jabłek
Olej do smażenia Cukier puder
Przygotowanie:
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do miski i wsypania pozostałych suchych składników. Następnie jajko wraz z żółtkiem. Podgrzewamy dobrze mleko, lecz nie zagotowujmy i wlewamy do miski mieszając całość za pomocą rózgi kuchennej. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy, lekko mieszamy. Przykrywamy całość i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby racuchy w pełni się usmażyły po bokach i nie były surowe! Smażymy po kilka minut z każdej strony, do pięknego złotego koloru.
Podajemy z cukrem pudrem, tak jak robiła to moja Babcia, uważam, że smakują najlepiej!
Korzystajcie z tego obfitującego w jabłka czasu i sprawdźcie sobie przyjemność takimi racuchami!