Przepis – racuchy z jabłkami

Polska jesień obfituje w pyszne, świeże jabłka, które warto wprowadzić do codziennych posiłków, bo teraz o tej porze roku smakują najlepiej!

Racuchy z jabłkami (około 14-16 sztuk)

Składniki:
240 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka

20 g cukru + 15 g cukru z wanilią 1 jajko + 1 żółtko
7 g suchych drożdży
Szczypta soli

około 300 g polskich jabłek

Olej do smażenia Cukier puder

Przygotowanie:
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do miski i wsypania pozostałych suchych składników. Następnie jajko wraz z żółtkiem. Podgrzewamy dobrze mleko, lecz nie zagotowujmy i wlewamy do miski mieszając całość za pomocą rózgi kuchennej. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy, lekko mieszamy. Przykrywamy całość i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły działać.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby racuchy w pełni się usmażyły po bokach i nie były surowe! Smażymy po kilka minut z każdej strony, do pięknego złotego koloru.
Podajemy z cukrem pudrem, tak jak robiła to moja Babcia, uważam, że smakują najlepiej!

Korzystajcie z tego obfitującego w jabłka czasu i sprawdźcie sobie przyjemność takimi racuchami!

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty