Oto idealne tosty francuskie, które skradną Wasze serce! Ostrzegam, bo są tak uzależniająco pyszne…
Podajcie je z serkiem waniliowym i miodem, a dla przełamania słodkości – z rabarbarem, który cudownie komponuje się z całością. Inne owoce sezonowe sprawdzą się równie dobrze!
Składniki:
2-3 kromki chałki, słodkiej brioche
1 jajko
śmietanka 30% oraz chlust mleka
przyprawy (cynamon, kardamon, wanilia)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka masła
Gotowany rabarbar:
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru białego
chlust wody
Na wierzch:
150g waniliowego serka homogenizowanego
miód
prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Kroimy chałkę na grubsze kromki, do półmiska wbijamy jajko, następnie dodajemy do niego cukier, cynamon, wanilię i kardamon wedle uznania. Wlewamy na oko śmietankę 30% oraz chlust mleka. Roztrzepujemy całość.
Rabarbar kroimy na mniejsze części, dodajemy cukier i odrobinę wody. Gotujemy całość na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił, a rabarbar lekko zmiękł.
Namaczamy kromki chałki z dwóch stron w jajku z dodatkami.
Rozgrzewany masło na patelni, smażymy chałkę do złotego koloru, dajemy jej czas!
W międzyczasie podprażamy płatki migdałów.
Podajemy z waniliowym serkiem, rabarbarem, migdałami oraz miodem! Smacznego <3