Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki, a ta wersja tiramisu to prawdziwa uczta dla mojego podniebienia, zróbcie, a nie pożałujecie.
Składniki:
4 żółtka
500g mascarpone
300g śmietanki 30%
200g włoskich biszkoptów
80g cukru pudru
3 łyżki syropu klonowego
sok z cytryny
wanilia
350g truskawek
Przygotowanie:
Sparzamy jajka, żółtka wraz z cukrem pudrem umieszczamy w mikserze planetarnym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jasnego koloru. Truskawki obieramy i blendujemy na mus, dodajemy trochę soku z cytryny.
Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone, syrop klonowy, wanilię i sok z cytryny.
W międzyczasie ubijamy śmietankę, którą połączmy z całą masą.
W głębokim naczyniu układamy warstwę biszkoptów nasączonych musem truskawkowym. Na biszkopty układamy warstwę masy, a na nią mus truskawkowy i kolejną warstwę biszkoptów. Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Tak więc nie czekajcie dłużej i spróbujcie sami! Smacznego <3