Dziś przenosimy się na chwilę do Rzymu…oto przepis na tradycyjną, włoską carbonarę, którą zrobicie sami w domu.Do jej zrobienia użyłam dobrej jakości składników, aby jeszcze lepiej przypominała smak tej, z legendarnych, włoskich restauracjiz
Moja rodzina była zachwycona tym smakiem, mam nadzieję, że Wy również go pokochacie!
Składniki (porcja dla 4 osób) :
300 g makaronu spaghetti
150 g guanciale (sprawdzi się najlepiej, kupiłam je we włoskich delikatesach, jeśli nie macie, użyjcie panchetty)
1 jajko + 3 żółtka
90 g sera pecorino romano + 75 g parmegiano regiano (ser pecorino jest trudniej dostępny, więcej alternatywą jest użycie większej ilości parmezanu, jednak smak nie będzie 1:1)
6 g świeżo mielonego pieprzu
dwie chochle wody z makaronu
Przygotowanie:
Zaczynam od usunięcia skóry oraz pieprzu z guanciale, następie kroję w większą kostkę i smażę na patelni na dużym ogniu. Wytapiam tłuszcz i kiedy kawałki mięsa zrobią się chrupiące zdejmuję je do naczynia, a tłuszcz pozostawiam na patelni.
Wodę na makaron zagotowuję, wsypuję niepełną łyżkę soli i gotuję 9 minut, pamiętając, aby makaron był al dente!! (zostawiam sobie trochę wody z ugotowanego makaronu na później)
Ścieram oba gatunki sera na tarce. W misce roztrzepuję jajko wraz z trzema żółtkami, dodaję świeżo zmielony pieprz oraz starte sery. Na koniec wlewam jeszcze dwie chochle wody z makaronu. Nie dosypuję dodatkowej ilości soli, ponieważ guanciale oraz sery zdecydowanie wystarczą.
Patelnie z tłuszczem z guanciale podgrzewam i umieszczam w nim makaron, chwile podsmażam, wyłączam ogień, zdejmuję z gazu i wlewam mieszankę jajek oraz sera. Energicznie mieszam, podlewam jeszcze niewielką ilością wody z makaronu, aby powstała idealna emulsja. Na koniec wsypuję większą część guanciale. Wszystko robię szybko i od razu podaję na talerze. Każdą porcję posypuję dodatkowo kawałkami guanciale oraz serem. Cudownej makaronowej uczty!