
Idealny torcik na Walentynki nie ist… Oto Victoria Sponge Cake w mojej wersji – z kremem z dodatkiem białej czekolady oraz domową frużeliną z truskawek. Victoria Sponge Cake ciasto królowej Wiktorii, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów w Wielkiej Brytanii. Idealny pomysł, aby zrobić osobie, którą kochasz <3
Składniki:
200 g miękkiego masła
225 g cukru pudru
4 jajka
225 g mąki pszennej
6 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml śmietanki 30%
40 ml mleka
szczypta soli
Nadzienie:
200 g mrożonych truskawek
30 g cukru
sok z połowy cytryny
12 g skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Krem:
300 ml śmietanki 36%
80 g białej czekolady
30 g cukru pudru
prawdziwa wanilia
Przygotowanie:
W misie miksera ubij miękkie masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj, następnie wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
Stopniowo dodawaj mąkę do masy maślanej, miksując na średnich obrotach. Na koniec wlej do ciasta śmietankę wraz z mlekiem.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 175 stopni {góra-dół}. Dół tortownicy {20 cm} wyłóż papierem do pieczenia. Podziel masę ciasta na dwie części – na jeden blat ciasta przypada około 450 g masy. Blaty piekę osobno, każdy z nich około 30 minut. Sprawdzam do momentu suchego patyczka!, jeśli ciasto wciąż jest surowe piecz jeszcze 5 minut. Po upieczeniu pierwszego blatu to samo robię z drugą częścią masy.
Po upieczeniu odstaw ciasta na kilka minut, a potem przełóż na kratkę, aby ostygły.
Frużelina truskawkowa:
Mrożone truskawki umieść w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika około 10 minut, do momentu, aż truskawki całkowicie puszczą sok i rozpada się podczas gotowania. W małej miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z niewielką ilością wody, następnie wlej do truskawek, aby zagęścić całość. Zagotuj całość, a następnie przełóż do miseczki i przykryj folią. Przechowuj w lodówce.
Krem:
W 130 ml śmietanki rozpuść białą czekoladę i zagotuj. Następnie od razu blenduj całość blenderem ręcznym (nie pomijaj tego etapu). Przelej do miseczki, przykryj folią i włóż do lodówki na min. 4h do schłodzenia i zgęstnienia. Po tym czasie zmiksuj całość na wysokich obrotach miksera. Odstaw. W osobnej misce zmiksuj pozostałą ilość śmietanki na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder oraz wanilię. Połącz krem na bazie czekolady wraz z ubitą śmietanką. Przełóż do rękawa cukierniczego z tyłką cukierniczą.
Na jednym z blatów ciasta nałóż krem, na środek dodaj frużelinę z truskawek, a następnie przykryj drugim blatem biszkoptu. Posyp cukrem pudrem, ozdób wierzch kremem i ułoż świeże truskawki.
Puszyste, a zarazem wilgotne Victoria Sponge Cake gotowe! Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, enjoy <3