Waniliowa Panna Cotta z kruszonką i truskawkami

Już niebawem Dzień Kobiet, przepis na waniliową Panna Cotta z kruszonką i truskawkami na pewno sprawi uśmiech na twarzy Mamie, siostrze bądź przyjaciółce..Kremowy deser przełamany chrupiącą kruszonką oraz gotowanymi truskawkami. Śmietanowa baza, którą dzięki przyprawom i dodatkom możesz urozmaicać według własnych preferencji. Kilka tygodni temu zrobiłam Panna Cottę z dodaniem szafranu – obłęd.

Składniki:

415 ml śmietanki 30%

135 ml mleka

75 g cukru

8 g żelatyny + 4 łyżeczki wody

1 laska wanilii

szczypta soli

szafran/kardamon

Chrupiąca kruszonka:

45 g masła

60 g mąki + 25 g mąki migdałowej

30 g cukru brązowego

szczypta soli

Truskawki

200 g truskawek

70 ml wody

4 g skrobi ziemniaczanej

2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Zacznij od wymieszaniu w garnku śmietany, mleka i cukru. Laskę wanilii, przekrój wzdłuż i wyjmij nasionka i dodaj do mieszanki. Opcjonalnie możesz użyć dodatkowo ekstraktu. Dodaj także szczyptę kardamonu i soli (polecam Ci także wersję z szafranem)

Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. W małej miseczce zalej żelatynę wodą i odstaw aby napęczniała.

Kiedy mieszanka jest już gorąca (ale nie wrze), zdejmij garnek z ognia. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Podgrzej delikatnie, a następnie przecedź przez sito.

Wlej gotową masę do foremek/czarek. Każdą z nich delikatnie nasmaruj olejem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężała.

Kruszonka:

Na patelni umieść masło z cukrem, kiedy rozpuści się dodaj mąkę pszenną i migdałową ze szczyptą soli. Połącz całość, tak aby przypomniała kruszonkę. Przełóż do naczynia i piecz w 180°C przez około 25-30 minut (w trakcie mieszaj).

Truskawki pokrój na małe kawałeczki, umieść w garnku wraz z wodą oraz syropem klonowym. Chwilę podgrzewaj, aby truskawki lekko zmiękły. W małej miseczce połącz skrobie wraz z sokiem z truskawek, wlej do garnka, aby delikatnie zagęścić całość.

Panna Cottę wyjmij z lodówki, a następnie boki miseczki/czarki polewaj ciepłą wodą, tak, aby deser pięknie “wyskoczył”

Ułóż na talerzu wraz z chrupiącą kruszonką oraz gotowanymi truskawkami. To prawdziwa uczta na talerzu.

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty