Wilgotna babka cytrynowa z makiem

Wilgotna, cytrynowa babka z makiem to mój pomysł na wielkanocny wypiek.Uwielbiam ją za prostotę i ten maślano-cytrusowy smak, a wierzch pokryty delikatną warstwą lukru sprawia, że sięgniesz po kolejny kawałek…

Składniki:

4 jajka 

200 g cukru 

100 ml oleju

120 g masła

190 g mąki pszennej 

30 g mąki ziemniaczanej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mielonego maku 

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

skórka z całej cytryny

1/4 łyżeczki kardamonu 

szczypta soli 

Lukier:

70 g cukru pudru

30 ml soku z cytryny 

Przygotowanie:

Zacznij od rozpuszczenia masła i wystudzenia go. Jajka wraz z cukrem ubij za pomocą miksera na jasną, puszystą masę. Następnie wlej olej oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj i dodaj przyprawy, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie mąki połączone ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Dosypuj partiami do masy jajecznej i mieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wsyp mak mielony.

Przelej masę do mniejszej keksówki wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 50 minut (funkcja góra-dół). Piecz babkę do „suchego patyczka”!! Na ostatnie 10 minut możesz przykryć wierzch folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika umieść ją na kratkę do studzenia. 

Wierzch pokryj lukrem – wystarczy, że cukier puder energicznie wymieszasz z sokiem z cytryny.To wszystko, teraz delektuj się tym smakiem! #ucztanatalerzu

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty