Wilgotna, cytrynowa babka z makiem to mój pomysł na wielkanocny wypiek.Uwielbiam ją za prostotę i ten maślano-cytrusowy smak, a wierzch pokryty delikatną warstwą lukru sprawia, że sięgniesz po kolejny kawałek…
Składniki:
4 jajka
200 g cukru
100 ml oleju
120 g masła
190 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mielonego maku
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka z całej cytryny
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Lukier:
70 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
Przygotowanie:
Zacznij od rozpuszczenia masła i wystudzenia go. Jajka wraz z cukrem ubij za pomocą miksera na jasną, puszystą masę. Następnie wlej olej oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj i dodaj przyprawy, ekstrakt i sok z cytryny, a następnie mąki połączone ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Dosypuj partiami do masy jajecznej i mieszaj rózgą kuchenną. Na koniec wsyp mak mielony.
Przelej masę do mniejszej keksówki wyłożonej papierem i piecz w nagrzanym do 175°C piekarniku przez około 50 minut (funkcja góra-dół). Piecz babkę do „suchego patyczka”!! Na ostatnie 10 minut możesz przykryć wierzch folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika umieść ją na kratkę do studzenia.
Wierzch pokryj lukrem – wystarczy, że cukier puder energicznie wymieszasz z sokiem z cytryny.To wszystko, teraz delektuj się tym smakiem! #ucztanatalerzu