Wilgotne ciasto z sezonowymi owocami

Ciasto z sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką to definicja słonecznego weekendu w domu. Wilgotneeee, puszyste ciasto w połączeniu z wybranymi, lekko kwaśnymi owocami dosłownie rozpływa się w ustach, a kruszonka u góry dodaje idealnej chrupkości!

Składniki:

215 g mąki pszennej

120 g jogurtu greckiego/śmietany 12%

3 jajka

175 g cukru pudru

90 g masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

ekstrakt waniliowy

szczypta soli

Kruszonka:

90 g masła

170 g mąki

70 g cukru brązowego

szczypta soli

 

150 g śliwek

4 morele, brzoskwinie

kilka garści wybranych owoców jagodowych – maliny, jagody

Przygotowanie:

Zacznij od odzielenia białek od żółtek. Do żółtek dodaj bardzo miękkie masło, śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Lekko zmiksuj, mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę i połącz. Dodaj mąkę do masy z żółtkami, a następnie na wysokich obrotach miksuj kilka minut. Białka jaj ubij ze szczyptą soli.

KRUSZONKA – Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier brązowy, podgrzej, na koniec wsyp mąkę pszenną. Umieść w lodówce na czas robienia ciasta.

Na koniec dodaj ubite białka do masy i połącz całość. Nagrzej piekarnik do 190°C (funkcja góra-dół). Śliwki, morele pokrój na mniejsze części. Owoce jagodowe umyj i osusz.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, rozłóż owoce i posyp obficie kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1/1:10h w zależności od piekarnika. Po około 45 minutach przykryj wierzch folią aluminiową, aby nie spiekło się od góry. Piecz do suchego patyczka!!

To jest prawdziwa uczta na talerzu <33
 
 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty