Pomarańczowe babki na Wielkanoc z ganache z białej czekolady

Wyjątkowa odsłona wilgotnej, ultra pomarańczowej babki wielkanocnej – w formie babeczek z kremem na bazie białej czekolady. Są dla mnie definicją wiosennej uczty, mam nadzieję, że tak samo skradną Wasze serca.

Składniki:

4 jajka

200 g cukru

100 ml oleju/oliwy z oliwek

120 g masła

190 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z jednej pomarańczy

skórka z całej pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

Krem:

80 g białej czekolady {ja używam Callebaut}

150 ml śmietanki 36%

Wierzch:

domowe, kandyzowane paski pomarańczy

pasta pistacjowa & pistacje

Przygotowanie:

Jajka wraz z cukrem ubij za pomocą miksera na jasną, puszystą masę. Następnie wlej oliwę oraz rozpuszczone, wystudzone masło. Zmiksuj i dodaj sok z pomarańczy, skórkę, cynamon. Przesiej do całości mąki połączone ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Mieszaj rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Formę {ja wybrałam formę na większe babeczki 6 sztuk} natłuść olejem bądź masłem, opcjonalnie możesz na spód ułożyć papier do pieczenia, aby mieć pewność, że nie będzie problemów z wyjęciem.  Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 40-45 minut (funkcja góra-dół).

*Piecz babeczki do „suchego patyczka”!!  Na ostatnie 10 minut możesz przykryć wierzch folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika umieść je na kratkę do studzenia. Możesz upiec całość w klasycznej formie na babkę, lecz wtedy czas pieczenia będzie nieco dłuższy.

W międzyczasie przygotuj krem, śmietankę mocno podgrzej w garnku (na bokach garnka powinny być widoczne bąbelki), lecz nie doprowadź do wrzenia. Przelej do wyższego kubka i wsyp do niej białą czekoladę. Pozostaw na chwilę, a następnie zblenduj całość blenderem ręcznym. Nie pomijaj tego etapu! Przelej do miseczki, przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (polecam 6/8h)

Po tym czasie przelej ganashe do misy miksera i zacznij ubijać krem – zaczynając od najniższych obrotów zwiększając je cyklicznie. Krem powinien być gładki i stabilny, przełóż go do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Pastę pistacjową również umieszczam w rękawie cukierniczym.

Cienko pokrojone paski skórki z pomarańczy umieszczam w garnku z niewielką ilością wody, dodaje kilka łyżek cukru i karmelizuję kilka minut, aż cukier się rozpuści, a skórka nabierze sprężystej tekstury.

 

Na każdą babeczkę nakładam krem, następnie niewielką ilość pasty pistacjowej, układam paski pomarańczy i pokruszone pistacje. Niech to będzie prawdziwa uczta na talerzu, enjoy <33

 

 

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty