Składniki:
- białka jaj + 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
- ekstrakt waniliowy
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Żółtka, mleko i mąkę, proszek i ekstrakt waniliowy wymieszać na gładko. W osobnej misce dodać białka jaj, szczyptę soli i zacząć miksować, kiedy będą lekko podbite, dodać cukier puder. Kiedy będą idealnie sztywne dodać sok z cytryny. Za pomocą szpatułki delikatnie dodawać białka do masy z żółtkami. Rozgrzać patelnię i niewielką ilość oleju. Uformować pancakes i na patelnię dać kilka kropli wody, a następnie przykryć pokrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu. Najlepiej smakują z syropem klonowym!!