Crêpes Suzette

To idealny deser, który otuli nas w te listopadowe dni. Dzisiaj przepis na absolutnie przepyszne – francuskie Crêpes Suzette, czyli naleśniki zanurzone w aromatycznym sosie z pomarańczy.

Składniki: (około 8 naleśników)

150 g mąki pszennej 250 ml mleka
80 ml wody gazowanej 2 jajka

30 g cukru z prawdziwą wanilią 20 g rozpuszczonego masła

Szczypta soli
Masło klarowane do smażenia

Syrop:
70 g masła
60 g cukru
sok z 2 pomarańczy
Skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier z
wanilią, jajka oraz sól. Mleko
wlewamy partiami, dzięki temu
uzyskamy jednolitą konsytencję.
Wlewamy wodę oraz rozpuszczone
masło. Miksujemy do połączenia
składników. Odstawiamy ciasto na
około 20 minut i dopiero po tym
czasie zaczynamy smażenie cienkich
naleśników na maśle klarowanym.
Sparzamy pomarańcze wrzątkiem, następnie ścieramy trochę skórki oraz wyciskamy sok. Z jednej pomarańczy usuwamy skórkę oraz białą błonkę. Z tak wyfiletowanej pomarańczy odcinamy plasterki. Dobrze umytą i osuszoną skórkę tniemy na cienkie paski.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy, aż lekko się skarmelizuje. Następnie wlewamy sok, plasterki oraz skórkę z pomarańczy. Ja od siebie dodaję szczyptę kardamonu, dla cudownego aromatu. W sosie zanurzamy złożone naleśniki i podsmażamy kilka minut, sos powinien się lekko przyrumienić i zgęstnieć.
Naleśniki podajemy na ciepło z kremowym serkiem!

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Amelia Zalewska (@melamodelayt)

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty