Domowa pizza

Domowa pizza to świetny pomysł na wieczór ze znajomymi bądź rodziną. Możecie wykorzystać dowolne składniki, które macie w domu i testować wiele wariantów smakowych. Dużą rolę odgrywają tutaj jakościowe składniki – passata pomidorowa, sery, szynki. Przygotowanie ciasta jest szybkie, a dzięki temu, że fermentuje w lodówce wiele godzin sprawia, że pizza będzie smakować jeszcze lepiej! 

Składniki:

500 g mąki do pizzy typ 00

350 ml wody

3 g drożdży

17 g soli

1 łyżka oliwy

Dodatki:

Passata pomidorowa

Pesto bazyliowe

Ulubione włoskie sery (burrata, pecorino, scamorza)

Prosciutto Cotto

Pomidorki koktajlowe

Pistacje

Świeża bazylia

+ Kamień do pizzy

Semolina

Ciasto na pizzę:

Wszystkie składniki łączę ze sobą, wyrabiam ciasto rękoma 15 minut i odstawiam pod przykryciem na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie umieszczam je w plastikowym pojemniku i wkładam do lodówki na całą noc (im więcej czasu spędzi w lodówce tym lepiej – u mnie ponad 24h). Po wyjęciu z lodówki zostawiam ciasto na około 15 minut, aby „złapało” temperaturę pokojową, następnie dzielę ciasto na mniejsze części 4-6, podsypuję blat semoliną i delikatnymi ruchami tworzę placek na kształt pizzy, rozciągam, formuję wyłącznie rękoma. Nagrzewam piekarnik do 290 stopni C wraz z kamieniem do pizzy. Pieczenie w wysokiej temperaturze jest kluczowym elementem, a kamień dodatkowo przyczynia się do efektu końcowego. Umieszczam na placku pizzy ulubione dodatki i kiedy piekarnik jest już nagrzany zsuwam pizzę na kamień i piekę na środkowym poziomie przez około 7 minut w zależności od rozmiaru. Powinna mieć rumiane brzegi.

I tak oto jest domowa pizza pełna smaku, na której możecie umieścić ulubione składniki i zaserwować najbliższym #ucztnatalerzu

 

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty