Domowa pizza to świetny pomysł na wieczór ze znajomymi bądź rodziną. Możecie wykorzystać dowolne składniki, które macie w domu i testować wiele wariantów smakowych. Dużą rolę odgrywają tutaj jakościowe składniki – passata pomidorowa, sery, szynki. Przygotowanie ciasta jest szybkie, a dzięki temu, że fermentuje w lodówce wiele godzin sprawia, że pizza będzie smakować jeszcze lepiej!
Składniki:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody
3 g drożdży
17 g soli
1 łyżka oliwy
Dodatki:
Passata pomidorowa
Pesto bazyliowe
Ulubione włoskie sery (burrata, pecorino, scamorza)
Prosciutto Cotto
Pomidorki koktajlowe
Pistacje
Świeża bazylia
+ Kamień do pizzy
Semolina
Ciasto na pizzę:
Wszystkie składniki łączę ze sobą, wyrabiam ciasto rękoma 15 minut i odstawiam pod przykryciem na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie umieszczam je w plastikowym pojemniku i wkładam do lodówki na całą noc (im więcej czasu spędzi w lodówce tym lepiej – u mnie ponad 24h). Po wyjęciu z lodówki zostawiam ciasto na około 15 minut, aby „złapało” temperaturę pokojową, następnie dzielę ciasto na mniejsze części 4-6, podsypuję blat semoliną i delikatnymi ruchami tworzę placek na kształt pizzy, rozciągam, formuję wyłącznie rękoma. Nagrzewam piekarnik do 290 stopni C wraz z kamieniem do pizzy. Pieczenie w wysokiej temperaturze jest kluczowym elementem, a kamień dodatkowo przyczynia się do efektu końcowego. Umieszczam na placku pizzy ulubione dodatki i kiedy piekarnik jest już nagrzany zsuwam pizzę na kamień i piekę na środkowym poziomie przez około 7 minut w zależności od rozmiaru. Powinna mieć rumiane brzegi.
I tak oto jest domowa pizza pełna smaku, na której możecie umieścić ulubione składniki i zaserwować najbliższym #ucztnatalerzu