Dyniowe bułeczki cynamonowe

Dyniowe bułeczki cynamonowe to najlepszy deser jaki możecie zrobić tej jesieni..

Niesamowicie puszyste i delikatne, przepis różni się od klasycznego, dlatego, że do ich zrobienia nie potrzebujecie jajek, a idealną teksturę zapewni puree z dyni.

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

90 ml mleka

40 masła

50 g cukru (można dodać waniliowego)

7g droższy instant

130 g puree z dyni

1/4 łyżeczki kardamonu

szczypta soli

PUREE Z DYNI:

Pokrojoną na kawałki dynię hokkaido, piekę w piekarniku około 25-30 minut w 220 stopniach i upieczoną dokładnie blenduję na puree.

Środek bułeczek:

100 g miękkiego masła

90 g cukru

3 czubate łyżeczki cynamonu

opcjonalnie przyprawa do piernika, kardamon dla podkręcenia smaku

Wierzch:

1 jajko + łyżka mleka

Frosting:

90 g serka philadelphia

30 g miękkiego masła 

30 ml śmietanki 30%

50 g cukru pudru

10 g syropu klonowego

Przygotowanie:

Mleko podgrzewam delikatnie w garnku, zdejmuje z ognia i dodaje masło, aby się rozpuściło. W misy miksera planetarnego przesiewam mąkę, a następnie dodaję wszystkie składniki. Miksuję na średnich obrotach przez kilka minut. Zwiększam obroty i miksuję jeszcze 5-10 minut. Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione, aby wytworzyła się siatka glutenowa. Przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby wyrosło.

W międzyczasie łączę miękkie masło z cukrem i przyprawami.

Kiedy ciasto wyrosło rozwałkuję je na prostokąt (moje wymiary 30×40 cm), nakładam warstwę cynamonowego masła. Zawijam i tnę na rollsy. U mnie wyszło 6 sztuk. Układam je w formie do pieczenia. Przykrywam ściereczką i zostawiam na około 20 minut, aby odpoczęły. Nagrzewam piekarnik na 180° i wstawiam je do nagrzanego na około 35-40 minuty (po około 30 minutach przykrywam folią aluminiową, aby nie spiekły się od góry).

W tym czasie przygotowuję frosting: wszystkie składniki łączę ze sobą w mikserze, a następnie wkładam na chwilę do lodówki.

Gotowe, wystudzone bułeczki smaruję kremem i delektuję się tym smakiem!

@ameliazalewska_

#reklama Dyniowe bułeczki cynamonowe to najlepszy deser jaki możecie zrobić tej jesieni..🫠🍁 Wykorzystałam do nich dynię hokkadio, którą kupiłam na Ryneczku Lidla, bo tam zawsze znajduję sezonowe produkty do moich wypieków! Składniki: 300 g mąki pszennej 90 ml mleka  40 masła  50 g cukru (można dodać waniliowego) 7g droższy instant 130 g puree z dyni 1/4 łyżeczki kardamonu szczypta soli PUREE Z DYNI:🎃 Pokrojoną na kawałki dynię hokkaido, piekę w piekarniku około 25-30 minut w 220 stopniach i upieczoną dokładnie blenduję na puree. Środek bułeczek: 100 g miękkiego masła  90 g cukru  3 czubate łyżeczki cynamonu  opcjonalnie przyprawa do piernika, kardamon dla podkręcenia smaku Wierzch: 1 jajko + łyżka mleka  Frosting: 90 g serka philadelphia 30 g miękkiego masła 30 ml śmietanki 30% 50 g cukru pudru 10 g syropu klonowego Przygotowanie: Mleko podgrzewam delikatnie w garnku, zdejmuje z ognia i dodaje masło, aby się rozpuściło. W misy miksera planetarnego przesiewam mąkę, a następnie dodaję wszystkie składniki. Miksuję na średnich obrotach przez kilka minut. Zwiększam obroty i miksuję jeszcze 5-10 minut. Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione, aby wytworzyła się siatka glutenowa. Przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby wyrosło.  W międzyczasie łączę miękkie masło z cukrem i przyprawami.  Kiedy ciasto wyrosło rozwałkuję je na prostokąt (moje wymiary 30×40 cm), nakładam warstwę cynamonowego masła. Zawijam i tnę na rollsy. U mnie wyszło 6 sztuk. Układam je w formie do pieczenia. Przykrywam ściereczką i zostawiam na około 20 minut, aby odpoczęły. Nagrzewam piekarnik na 180° i wstawiam je do nagrzanego na około 35-40 minuty (po około 30 minutach przykrywam folią aluminiową, aby nie spiekły się od góry).  W tym czasie przygotowuję frosting: wszystkie składniki łączę ze sobą w mikserze, a następnie wkładam na chwilę do lodówki.  Gotowe, wystudzone bułeczki smaruję kremem i delektuję się tym smakiem!🥹 #RyneczekLidla #cinnamonrolls #dynia #przepis

♬ dźwięk oryginalny – Amelia Zalewska

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty