Dyniowe bułeczki cynamonowe to najlepszy deser jaki możecie zrobić tej jesieni..
Niesamowicie puszyste i delikatne, przepis różni się od klasycznego, dlatego, że do ich zrobienia nie potrzebujecie jajek, a idealną teksturę zapewni puree z dyni.
Składniki:
300 g mąki pszennej
90 ml mleka
40 masła
50 g cukru (można dodać waniliowego)
7g droższy instant
130 g puree z dyni
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
PUREE Z DYNI:
Pokrojoną na kawałki dynię hokkaido, piekę w piekarniku około 25-30 minut w 220 stopniach i upieczoną dokładnie blenduję na puree.
Środek bułeczek:
100 g miękkiego masła
90 g cukru
3 czubate łyżeczki cynamonu
opcjonalnie przyprawa do piernika, kardamon dla podkręcenia smaku
Wierzch:
1 jajko + łyżka mleka
Frosting:
90 g serka philadelphia
30 g miękkiego masła
30 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
10 g syropu klonowego
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam delikatnie w garnku, zdejmuje z ognia i dodaje masło, aby się rozpuściło. W misy miksera planetarnego przesiewam mąkę, a następnie dodaję wszystkie składniki. Miksuję na średnich obrotach przez kilka minut. Zwiększam obroty i miksuję jeszcze 5-10 minut. Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione, aby wytworzyła się siatka glutenowa. Przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby wyrosło.
W międzyczasie łączę miękkie masło z cukrem i przyprawami.
Kiedy ciasto wyrosło rozwałkuję je na prostokąt (moje wymiary 30×40 cm), nakładam warstwę cynamonowego masła. Zawijam i tnę na rollsy. U mnie wyszło 6 sztuk. Układam je w formie do pieczenia. Przykrywam ściereczką i zostawiam na około 20 minut, aby odpoczęły. Nagrzewam piekarnik na 180° i wstawiam je do nagrzanego na około 35-40 minuty (po około 30 minutach przykrywam folią aluminiową, aby nie spiekły się od góry).
W tym czasie przygotowuję frosting: wszystkie składniki łączę ze sobą w mikserze, a następnie wkładam na chwilę do lodówki.
Gotowe, wystudzone bułeczki smaruję kremem i delektuję się tym smakiem!
@ameliazalewska_ #reklama Dyniowe bułeczki cynamonowe to najlepszy deser jaki możecie zrobić tej jesieni..🫠🍁 Wykorzystałam do nich dynię hokkadio, którą kupiłam na Ryneczku Lidla, bo tam zawsze znajduję sezonowe produkty do moich wypieków! Składniki: 300 g mąki pszennej 90 ml mleka 40 masła 50 g cukru (można dodać waniliowego) 7g droższy instant 130 g puree z dyni 1/4 łyżeczki kardamonu szczypta soli PUREE Z DYNI:🎃 Pokrojoną na kawałki dynię hokkaido, piekę w piekarniku około 25-30 minut w 220 stopniach i upieczoną dokładnie blenduję na puree. Środek bułeczek: 100 g miękkiego masła 90 g cukru 3 czubate łyżeczki cynamonu opcjonalnie przyprawa do piernika, kardamon dla podkręcenia smaku Wierzch: 1 jajko + łyżka mleka Frosting: 90 g serka philadelphia 30 g miękkiego masła 30 ml śmietanki 30% 50 g cukru pudru 10 g syropu klonowego Przygotowanie: Mleko podgrzewam delikatnie w garnku, zdejmuje z ognia i dodaje masło, aby się rozpuściło. W misy miksera planetarnego przesiewam mąkę, a następnie dodaję wszystkie składniki. Miksuję na średnich obrotach przez kilka minut. Zwiększam obroty i miksuję jeszcze 5-10 minut. Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione, aby wytworzyła się siatka glutenowa. Przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby wyrosło. W międzyczasie łączę miękkie masło z cukrem i przyprawami. Kiedy ciasto wyrosło rozwałkuję je na prostokąt (moje wymiary 30×40 cm), nakładam warstwę cynamonowego masła. Zawijam i tnę na rollsy. U mnie wyszło 6 sztuk. Układam je w formie do pieczenia. Przykrywam ściereczką i zostawiam na około 20 minut, aby odpoczęły. Nagrzewam piekarnik na 180° i wstawiam je do nagrzanego na około 35-40 minuty (po około 30 minutach przykrywam folią aluminiową, aby nie spiekły się od góry). W tym czasie przygotowuję frosting: wszystkie składniki łączę ze sobą w mikserze, a następnie wkładam na chwilę do lodówki. Gotowe, wystudzone bułeczki smaruję kremem i delektuję się tym smakiem!🥹 #RyneczekLidla #cinnamonrolls #dynia #przepis