Domowy syrop do Pumpkin Spice Latte

Domowe Pumpkin Spice Latte? Nie ma problemu, oto przepis na syrop z wykorzystaniem dyni i przypraw korzennych, który możesz dodawać do swojej kawy w te jesienne dni! Idealnie aromatyczny, z delikatną nutą wanilii.. Mimo, że sama jestem zwolenniczką klasycznej kawy, bez dodatków, ta skradła moje serce..

Składniki:

1 szklanka wody

1 szklanka cukru białego/brązowego

50 g puree z dyni (możecie upiec dynie Hokkaido i zblendować bądź użyć puree ze słoiczka dla dzieci)

3 laski cynamonu

1 laska wanilii

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka miodu

Szczypta soli

dodatkowo

1 espresso

200 ml mleka owsianego barista

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy. Zagotowujmy mieszankę, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje do konsystencji syropu. Następnie dodajemy puree z dyni, chwilę podgrzewamy, a na sam koniec kiedy chwile przestygnie łączymy z łyżeczką miodu. Za pomocą sitka przecedzamy syrop, a następnie przelewamy do szklanej karafki. Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.

Smacznej kawusi <33

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty