Butter chicken z domowymi chlebkami naan

Butter chicken to jedno z moich ulubionych indyjskich dań. Jest niesamowicie aromatyczne i bez problemu możesz zrobić je w domu. Ja od momentu gdy zrobiłam kurczaka w tej wersji po raz pierwszy moi domownicy go pokochali i teraz przynajmniej raz w tygodniu pojawia się na naszych talerzach. Możecie go podawać klasycznie z ryżem, bądź jeśli macie więcej czasu – przygotować domowe chlebki naan, na które również zostawiam Wam przepis.

Składniki:

600 g kurczaka 

4 łyżki jogurtu greckiego 

Przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczka kuminu, pół łyżeczki kurkumy, 

1 łyżeczka curry, 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru świeżego,

1/2 łyżeczki papryki słodkiej, chili wedle uznania, 1/3 łyżeczki cynamonu

sól & pieprz do smaku

2 łyżki masła klarowanego

1 duża cebula

1 puszka pulpy pomidorowej (używam Mutti)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 pomidor 

40 g nerkowców

50 ml śmietanki 30%

1 łyżka soku z cytryny 

Chlebki naan:

260 g mąki pszennej 

4 g suchych drożdży 

120 g jogurtu greckiego 

60 ml ciepłej wody 

12 ml oliwy 

6 g soli 

Dodatki: 30 g mała, ząbek czosnku, garść natki pietruszki & kolendra 

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój – pozostaw większą kostkę. W misce wymieszaj jogurt, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz starty imbir. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj, aby kurczak w pełni pokrył się marynatą. Odstaw na około 20 minut i tym czasie cebulę oraz pomidora pokrój na mniejsze części (nie musisz robić tego dokładnie, ponieważ całość będzie zblendowana). Na patelni rozgrzej masło i zacznij smażyć kurczaka w marynacie na dość wysokim ogniu, kurczak po kilku minutach powinien być zarumieniony po bokach. Kiedy jest już gotowy przełóż go do miski i na tą samą patelnię dodaj jeszcze troszeczkę masła oraz posiekaną cebulę oraz koncentrat pomidorowy i smaż przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista. Wedle uznania możesz dodać jeszcze szczyptę przyprawy garam masala. Następie dodaj pulpę pomidorową oraz pokrojonego pomidora oraz nerkowce. Dopraw całość solą i pierzem. Smaż kilka minut, a następnie całość uważnie przelej do blendera kielichowego i zblenduj na gładko. Następnie wlej ponownie na patelnię, dodaj wcześniej przygotowanego kurczaka i dolej śmietanki.  

Chlebki naan:

W ciepłej wodzie rozpuść suche drożdże. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagnieć całość, aby ciasto było elastyczne. Dokładnie wyrób, posyp mąką, przykryj i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 5 części i ponownie przykryj, daj mu jeszcze chwilę na odpoczynek. Następnie rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek wielkości mniejszego naleśnika.

Rozgrzej patelnię, a następnie smaż każdy z chlebków. Nie używaj tłuszczu, chlebki naan będą smażone na suchej patelni. Smaż pod przykryciem na małym ogniu z obu stron. Po chwili chlebek powinien delikatnie urosnąć i tworzyć bąbelki. Po usmażeniu od razu umieść je pod ściereczką a następnie posmaruj roztopionym masłem z czosnkiem oraz natką pietruszki. Chlebki naan najlepiej podawać od razu, kiedy są ciepłe, aby były miękkie i elastyczne

Niech to będzie prawdziwa Uczta na Talerzu! <33

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty