Domowe Pumpkin Spice Latte? Nie ma problemu, oto przepis na syrop z wykorzystaniem dyni i przypraw korzennych, który możesz dodawać do swojej kawy w te jesienne dni! Idealnie aromatyczny, z delikatną nutą wanilii.. Mimo, że sama jestem zwolenniczką klasycznej kawy, bez dodatków, ta skradła moje serce..
Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru białego/brązowego
50 g puree z dyni (możecie upiec dynie Hokkaido i zblendować bądź użyć puree ze słoiczka dla dzieci)
3 laski cynamonu
1 laska wanilii
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka miodu
Szczypta soli
dodatkowo
1 espresso
200 ml mleka owsianego barista
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy. Zagotowujmy mieszankę, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje do konsystencji syropu. Następnie dodajemy puree z dyni, chwilę podgrzewamy, a na sam koniec kiedy chwile przestygnie łączymy z łyżeczką miodu. Za pomocą sitka przecedzamy syrop, a następnie przelewamy do szklanej karafki. Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie kilka tygodni.
Smacznej kawusi <33