Domowe „crumbl cookies”

Popularne „crumbl cookies” w domu? Te ciastka stały się totalnym viralem, nawet sama Kylie Jenner stworzyła własnego boxa we współpracy z nimi. Teraz nie musicie lecieć do Stanów, łapcie przepis i zróbcie je w domu!

Składniki (6-7 ciastek)
195 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
75 g cukru białego
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
1/2 (płaska) łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie prawdziwa wanilia
1/4 łyżeczki cynamonu

Frosting:
250 g serka śmietankowego typu philadelphia
70 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowy
szczypta cynamonu

Wierzch: cukier + cynamon

Przygotowanie:
W mikserze planetarnym umieść masło z cukrem i zmiksuj całość do połączenia składników. Następnie wbij jajko i dodaj wanilię. Miksuj na wysokich obrotach kilka minut. Na sam koniec wsyp suche składniki oraz dodaj szczyptę soli. Ciasto po dotknięciu nie powinno przyklejać się do dłoni. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na około 30 minut do lodówki. Przez też czas przygotowuj frosting.
Serek śmietankowy wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami umieść w mniejszej misce i zmiksuj na gładko.
Piekarnik nastaw na 190°C (funkcja góra-dół). Do miseczki wsyp kilka łyżek cukru oraz trochę cynamonu – w takiej posypce obtoczysz ciastka.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 6-7 kulek. Każdą z nich otocz w „cynamonowym cukrze”. Lekko spłaszcz każde ciastko i wstaw do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Ciastka będą jeszcze lekko miękkie, dopiero po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Frosting przełóż do rękawa cukierniczego i ozdabiaj nim wystudzone ciastka, wierzch posyp cukrem z cynamonem!! Są bardzoooo wilgotne i miękkie ENJOYYYY <33

#ucztanatalerzu

 

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty