Fluffy pancakes z truskawkami na maśle

 

To idealna wakacyjna osłona delikatnych fluffy pancakes, które zagościły na moim talerzu już jakiś czas temu, ale teraz w osłonie z truskawkami z patelni oraz śmietaną. To właśnie idealny pomysł na niedzielne śniadanie..

Składniki:

4 białka jaj + 3 żółtka

40 ml mleka

30g mąki pszennej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

prawdziwa wanilia

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKI:

około 180g truskawek

łyżeczka masła

skórka z połowy limonki

30g cukru

2 łyżeczki miodu

szczypta cynamonu

+ śmietana & syrop klonowy

Przygotowanie:

Zacznij od odzielenia białek od żółtek. Żółtka, mleko i mąkę, proszek i ekstrakt waniliowy wymieszaj na gładko. Do białek jaj dodaj szczyptę soli i zacznij miksować, kiedy będą lekko podbite dodawaj cukier. Na końcu, kiedy będą już sztywne dodaj sok z cytryny. Za pomocą szpatułki dodaj masę z żółtkami i wymieszaj całość bardzo delikatnie.

Pokrój truskawki na mniejsze części, umieść je z innymi dodatkami na patelni z masłem. Podgrzewaj kilka minut, aby truskawki zmiękły i puściły sok.

Rozgrzej patelnię i rozprowadź na niej niewielką ilość oleju. Uformuj pancakes na patelni i daj kilka kropli wody, a następnie przykryj pokrywką. Smaż na bardzo małym ogniu, dzięki temu fluffy pancakes nie spalą się od spodu i pozostaną delikatne. Ja smażyłam około 2-3 minuty z jednej strony.

Gotowe podawaj z domowymi truskawkami z patelni i śmietaną

Smakują obłędnie, to jest właśnie uczta na talerzu!

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty