Sernik na zimno z warstwą mango u góry i chrupiącymi ciasteczkami na spodzie to deser idealny na urodziny w ten letni czas!
SERNIK NA ZIMNO
Składniki {blaszka 22 cm}
200g sera z wiaderka
150g mascarpone
600g – 3 opakowania serka waniliowego z krówką
100g cukru pudru
1 laska wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100ml mleka
18 g żelatyny
Spód:
150g ciasteczek typu owsiane
60g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Puree mango:
250g pulpy mango
1 marakuja
8 g żelatyny + odrobina zimnej wody
Przygotowanie:
Zacznij od zblendowania “na piach” ciasteczek wraz z rozpuszczonym masłem i szczyptą soli. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę rozprowadź równomiernie ciastka. W większej misce umieść nabiał, cukier puder oraz wanilię. Zmiksuj na gładko. Mleko zagotuj, a następnie do gorącego dodawaj żelatynę i mocno mieszaj za pomocą rózgi kuchennej, aby jak najlepiej się połączyła! Do mleka z żelatyną dodawaj partiami masę na bazie serków i dokładnie wymieszaj. Nie rób tego zbyt długo, bo całość zacznie tężeć. Przelej całość na blaszkę z ciastkami, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki.
Po około 3 godzinach przygotuj żelkę mango-marakuja na wierzch:
Zacznij od żelatyny. Umieć ją w miseczce i dodaj niewielką ilość zimnej wody. Całość powinna wygląda jak twarda, krusząca się żelka. Puree z mango i jedną wydrążoną marakuję zagotuj, a następnie dodaj przygotowaną żelatynę. Ponownie zagotuj i zostaw na chwilę do lekkiego wystudzenia. Następnie wyjmij sernik z lodówki i na wierzch wylej egzotyczne puree.
Wstaw ponownie do stężenia na około 3-4 godziny do lodówki. Najlepiej zaś na całą noc.
Teraz możesz delektować się tym smakiem, to jest uczta na talerzu!🍽️