Lamingtons prosto z Australii

Puszyste i delikatne biszkopciki to klasyk w Australii! Lamingtons obtoczone są w czekoladowej polewie i wiórkach kokosowych, a dla przełamania smaku przygotowałam nadzienie!

Składniki:
4 jajka
180 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Środek:
400 g mrożonych malin
70 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
9 g żelatyny + odrobiona wody

+ 200 g śmietanki 36% + 2 łyżki cukru pudru

Wierzch:
250 g cukru pudru
40 g kakao
45 g rozpuszczonego masła
100 ml gorącej wody
200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Jajka ubij ze szczyptą soli, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Miksuj na najniższych obrotach, a następnie wlej rozpuszczone masło. Całość wymieszaj szpatułką sylikonową. Piekarnik nagrzej do 170°C {góra-dół}. Blaszkę {u mnie 23×23 cm} wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę wyrównując od góry. Piecz 37-40 minut w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie maliny umieść w garnku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Pozostaw, aby maliny rozpadły się i całkowicie puściły sok. W małej miseczce rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Podgrzane maliny przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek. Pozostały mus z malin ponownie umieść w garnku. Do podgrzanego musu dodaj napęczniałą żelatynę, a następnie pozostaw go do wystudzenia. Umieść frużelinę w lodówce i kontroluj, aż zacznie gęstnieć.

Upieczone ciasto wyrównaj, odkrój brzegi i podziel na 9 różnych części (u mnie około 6×6 cm).
Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki na polewę czekoladową i zanurzaj w niej kawałki ciasta (nabijam je na widelec, aby ułatwić pracę). Kiedy ciasto jest pokryte czekoladą z każdej strony posyp je wiórkami kokosowymi. Wstaw lamingtony do lodówki, aby wierzch całkowicie stężał.

Śmietankę ubij i dodaj do niej cukier puder oraz wanilię. Przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Każdego lamingtona przekrój, rozsmaruj cienką warstwę żelki malinowej na jednej z części, a następnie ozdób śmietanką i przykryj drugą częścią.
Enjoy!!🪄

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty