Mini pavlova z kremem z białą czekoladą i owocami

Mini pavlova w walentynkowej osłonie, to mój pomysł, aby sprawić uśmiech na twarzy ukochanej osoby. Delikatna, chrupiąca z zewnątrz, z kremem z białą czekoladą, przełamana owocami i pistacją.

Składniki {8 sztuk}

3 białka jaj (temperatura pokojowa)

150 g cukru drobnego

2 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

2 łyżeczki soku z cytryny 

Najlepszy krem:

80 g białej czekolady 

130 ml śmietanki 36%

200 g serka mascarpone

30 ml syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Ziarenka wanili 

owoce do dekoracji – maliny, granat

pistacje 

Przygotowanie:

Miksujemy chwilę białka ze szczyptą soli, do lekko podbitych dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy całą porcję cukru, piana powinna być sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Nagrzewamy piekarnik do 120°C funkcja góra-dół (jeśli robicie dwie blachy – termoobieg). Nakładamy bezę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nakładamy na blaszkę. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, po tym czasie zmniejszamy do 100°C i pieczemy jeszcze 1,5h. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy bezy.

Przygotowanie kremu:

Śmietankę oraz białą czekoladę rozpuszczamy, lekko zagotowujemy. Następnie od razu blendujemy całość blenderem ręcznym (nie pomijaj tego etapu). Przelewamy do miseczki i wkładamy do lodówki na min. 4h do schłodzenia i zgęstnienia. Po tym czasie miksujemy całość na wysokich obrotach miksera, następnie dodajemy serek mascarpone, syrop klonowy, ekstrakt i ziarna wanilii.

Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z tylką i ozdabiamy każdą bezę. Na wierzch każdej dodajemy ulubione owoce oraz pokruszone pistacje! Teraz delektuj się tym smakiem <3 #ucztanatalerzu

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty