Pierogi z jagodami i ubitą śmietaną

Czy wiecie, że moim pierwszym filmikiem kulinarnym, który pojawił się w internecie był odcinek z przepisem na pierogi? Od tego momentu wszystko się zaczęło i tak od kilku lat dzielę się z Wami moją pasją do kuchni. Pierogi z jagodami łączą mnie ze wspomnieniami do beztroskich wakacyjnych dni, gdy to babcia podawała mi je, jeszcze ciepłe na talerz, teraźniejsze zagoszczą na Waszych!

Składniki (około 35 dużych pierogów)

400 g mąki pszennej

210 ml gorącej wody

25g masła

szczypta soli

Środek:

500g jagód

40g cukru brązowego

skórka z połowy cytryny

wanilia

Wierzch:

80 ml śmietany 30%

cukier kokosowy

mięta

Przygotowanie:

Ciasto na pierogi przygotowuję w mikserze planetarnym, lecz możesz zagnieść je rękami.

Do misy dodaję wszystkie składniki, lecz wodę dodaję partiami podczas miksowania, aby ciasto było bardziej elastyczne. Gotowe zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 15 minut, aby odpoczęło.

Jagody dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Do cukru dodaję skórkę z cytryny oraz wanilię. Ciasto dzielę na dwie części, na obsypanej mąką powierzchni rozwałkowuję pierwszą część ciasta, następnie wykrawam spore okręgi. W międzyczasie zagotowuję wodę w dużym garnku.

Delikatnie rozciągam okrągły kawałek ciasta w rękach, nakładam troszkę cytrynowego cukru oraz łyżkę jagód. Zlepiam pierogi i odkładam na deskę obsypaną mąką.

Do gotującej się wody dodaję łyżeczkę soli i zaczynam gotować pierogi po 5-6 w jednej partii. Na średnim ogniu gotować około 4-5 minut w zależności od wielkości pierogów. Ja robię je dość spore.

Później zabieram się za kolejną partię ciasta i wszystko powtarzam.

Śmietankę lekko ubijam i podaję na wierzch, dodaję jeszcze cukier kokosowy, który nadaje karmelowy posmak i miętę dla orzeźwienia.

To jest uczta na talerzu! <3

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty