Czy wiecie, że moim pierwszym filmikiem kulinarnym, który pojawił się w internecie był odcinek z przepisem na pierogi? Od tego momentu wszystko się zaczęło i tak od kilku lat dzielę się z Wami moją pasją do kuchni. Pierogi z jagodami łączą mnie ze wspomnieniami do beztroskich wakacyjnych dni, gdy to babcia podawała mi je, jeszcze ciepłe na talerz, teraźniejsze zagoszczą na Waszych!
Składniki (około 35 dużych pierogów)
400 g mąki pszennej
210 ml gorącej wody
25g masła
szczypta soli
Środek:
500g jagód
40g cukru brązowego
skórka z połowy cytryny
wanilia
Wierzch:
80 ml śmietany 30%
cukier kokosowy
mięta
Przygotowanie:
Ciasto na pierogi przygotowuję w mikserze planetarnym, lecz możesz zagnieść je rękami.
Do misy dodaję wszystkie składniki, lecz wodę dodaję partiami podczas miksowania, aby ciasto było bardziej elastyczne. Gotowe zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 15 minut, aby odpoczęło.
Jagody dokładnie myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Do cukru dodaję skórkę z cytryny oraz wanilię. Ciasto dzielę na dwie części, na obsypanej mąką powierzchni rozwałkowuję pierwszą część ciasta, następnie wykrawam spore okręgi. W międzyczasie zagotowuję wodę w dużym garnku.
Delikatnie rozciągam okrągły kawałek ciasta w rękach, nakładam troszkę cytrynowego cukru oraz łyżkę jagód. Zlepiam pierogi i odkładam na deskę obsypaną mąką.
Do gotującej się wody dodaję łyżeczkę soli i zaczynam gotować pierogi po 5-6 w jednej partii. Na średnim ogniu gotować około 4-5 minut w zależności od wielkości pierogów. Ja robię je dość spore.
Później zabieram się za kolejną partię ciasta i wszystko powtarzam.
Śmietankę lekko ubijam i podaję na wierzch, dodaję jeszcze cukier kokosowy, który nadaje karmelowy posmak i miętę dla orzeźwienia.
To jest uczta na talerzu! <3