Fluffy pancakes

Składniki:

  • białka jaj + 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Żółtka, mleko i mąkę, proszek i ekstrakt waniliowy wymieszać na gładko. W osobnej misce dodać białka jaj, szczyptę soli i zacząć miksować, kiedy będą lekko podbite, dodać cukier puder. Kiedy będą idealnie sztywne dodać sok z cytryny. Za pomocą szpatułki delikatnie dodawać białka do masy z żółtkami. Rozgrzać patelnię i niewielką ilość oleju. Uformować pancakes i na patelnię dać kilka kropli wody, a następnie przykryć pokrywką. Smażyć na bardzo małym ogniu. Najlepiej smakują z syropem klonowym!!

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty