Przepis – omlet biszkoptowy

Dziś przepis na niesamowicie puszysty, delikatny omlet biszkoptowy, w sezonowej osłonie a’la jagodzianka. Lipiec to zdecydowanie miesiąc jagód, także cieszmy się ich smakiem i wykorzystujmy w posiłkach.
Omlet, który dziś Wam pokazałam jest bardzo prosty w przygotowaniu, także co więcej Wam pozostało? Mikser w dłoń my friends!

Składniki:
2 jajka
20 g mąki pszennej
25 g cukru/słodzika
Ekstrakt waniliowy/prawdziwa wanilia
1 łyżeczka soku z cytryny
150g serek homogenizowany waniliowy lub wybrany jogurt
80 g jagód (możesz użyć także innych sezonowych owoców, jeśli nie masz dostępu do jagód)
Syrop klonowy/cukier puder & zest z cytryny na wierzch

Przygotowanie:
Zaczynamy od odzielenia żółtek od białek jaj. W większej misce umieszczamy białka jaj, dodajemy szczyptę soli. Podbijamy lekko białka mikserem i po zaledwie kilku minutach zaczynamy dodawać cukier. Ubijamy na sztywno, na koniec ekstrakt z prawdziwą wanilią oraz odrobiona soku z cytryny. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, na koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną.
Na patelni rozgrzewany niewielką ilość masła, wylewany masę i smażymy pod przykryciem po kilka minut z każdej strony.
Pamiętamy, aby omlet smażyć na bardzooo małym ogniu, aby pozostał delikatny i nie spalił się od spodu!! Bądźcie cierpliwi.
Na gotowy omlet dodajmy ulubiony serek waniliowy, świeże jagody leśne, zest z cytryny i oprószamy cukrem pudrem!
Voilà!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Amelia Zalewska (@melamodelayt)

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty