Przepis – pieczone brzoskwinie pod kruszonką

Pieczone brzoskwinie z chrupiącą kruszonką podane z lodami, to deser, który musisz zrobić!
Potrzebujesz zaledwie kilku składników, a całość idealnie się komponuje.

Składniki:
2 brzoskwinie (możesz użyć także moreli, jednak brzoskwinie są słodsze)
2 czubate łyżeczki masła
25 g brązowego cukru
Szczypta cynamonu, kardamonu i soli

Kruszonka:
30 g masła
30 g cukru
65 g mąki pszennej
Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy cukier, następnie mąkę, przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie:
Brzoskwinie/morele przekrawamy na pół i wydrążamy środek, umieszczamy w naczyniu. Nagrzewamy piekarnik do 200°C góra dół. W osobnej miseczce łączymy ze sobą masło, brązowy cukier i przyprawy, a następnie nakładamy niewielką ilość na każdą połówkę owocu.
Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do naczynia w którym będziemy ją piec, a wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Brzoskwinie i kruszonkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut (kruszonkę obserwuj, możesz ją w ciągu pieczenia przemieszać kilka razy)
Całość podaj z lodami waniliowymi i listkami mięty, daj znać jak zrobisz!!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Amelia Zalewska (@melamodelayt)

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty