Sernik dyniowy na korzennym spodzie

To jeden z tych serników dyniowych, który jest aksamitny i puszysty…Jest bardzo prosty w przygotowaniu, koniecznie musicie zrobić go tej jesieni! Spód na bazie ciasteczek sprawia, że baza serowa jest przełamana elementem chrupkości. Uwielbiam jesienny klimat właśnie za unoszący się w kuchni zapach aromatycznych wypieków.

Składniki {blaszka 27cm}

800 g sera mielonego w wiaderku

250 g serka mascarpone

250 g puree z dyni

4 jajka

2 opakowania budyniu Pumpkin Spice Winiary

180 g cukru drobnego

90 g masła

2 łyżeczki cukru z wanilią

trochę skórki z pomarańczy

kilka kropel aromatu pomarańczowego

Spód:

200 g herbatników/ciasteczek (super sprawdzą się korzenne!)

90 g masła

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

szczypta soli

Przygotowanie:

Miksujemy żółtka z cukrem na puszystą białą masę, dodajemy po łyżce sera i mascarpone stopniowo cały czas miksując. Następnie dodajemy puree dyniowe po łyżce, budynie, aromat oraz skórę z pomarańczy – cały czas miksując. Rozpuszczamy masło, studzimy i wlewamy powoli do masy miksując. Ciastka miksujemy na pył, mieszamy z wystudzonym masłem i korzennymi przyprawami. Formę wykładamy papierem i na dno umieszczamy ciasteczkowy spód, mocno dociskając. Ubijamy na sztywno białka jaj ze szczyptą soli i mieszamy łopatką z masą serową. Wylewamy masę serową na ciasteczka.

Pieczemy w 170° (funkcją góra-dół) 1 h 30 minut. W połowie czasu przykrywamy ciasto folią aluminiową, by góra nie zrumieniła zbyt mocno. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy w nim sernik.

Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach!

Prawdziwa uczta na talerzu, cieszcie się tym jesiennym czasem <3

 

 

O MNIE

Amelia Zalewska

Mam nadzieję, że zainspiruję Cię do odkrycia piękna i pasji do gotowania.

KUP EBOOK
Najnowsze posty