To jeden z tych serników dyniowych, który jest aksamitny i puszysty…Jest bardzo prosty w przygotowaniu, koniecznie musicie zrobić go tej jesieni! Spód na bazie ciasteczek sprawia, że baza serowa jest przełamana elementem chrupkości. Uwielbiam jesienny klimat właśnie za unoszący się w kuchni zapach aromatycznych wypieków.
Składniki {blaszka 27cm}
800 g sera mielonego w wiaderku
250 g serka mascarpone
250 g puree z dyni
4 jajka
2 opakowania budyniu Pumpkin Spice Winiary
180 g cukru drobnego
90 g masła
2 łyżeczki cukru z wanilią
trochę skórki z pomarańczy
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Spód:
200 g herbatników/ciasteczek (super sprawdzą się korzenne!)
90 g masła
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Miksujemy żółtka z cukrem na puszystą białą masę, dodajemy po łyżce sera i mascarpone stopniowo cały czas miksując. Następnie dodajemy puree dyniowe po łyżce, budynie, aromat oraz skórę z pomarańczy – cały czas miksując. Rozpuszczamy masło, studzimy i wlewamy powoli do masy miksując. Ciastka miksujemy na pył, mieszamy z wystudzonym masłem i korzennymi przyprawami. Formę wykładamy papierem i na dno umieszczamy ciasteczkowy spód, mocno dociskając. Ubijamy na sztywno białka jaj ze szczyptą soli i mieszamy łopatką z masą serową. Wylewamy masę serową na ciasteczka.
Pieczemy w 170° (funkcją góra-dół) 1 h 30 minut. W połowie czasu przykrywamy ciasto folią aluminiową, by góra nie zrumieniła zbyt mocno. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy w nim sernik.
Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach!
Prawdziwa uczta na talerzu, cieszcie się tym jesiennym czasem <3