Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym, ale…o tym może innym
razem! Dziś przepis na nowojorskie, weekendowe śniadanie – BAJGLEEE
Możecie je zestawić z ulubionym dodatkami – na słono, bądź słodko.
Wersja z kremowym serkiem, koperkiem, kaparami i wędzonym łososiem to mój klasyk, który polecam Wam spróbować!
Składniki:
450 g mąki pszennej
7 g droższy
270 ml ciepłej wody (około 40°)
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
10 g cukru
10 g soli
Gotowanie:
2 l wody
25 g miodu/stropu klonowego
10 g sody oczyszczonej
10 g soli
1 jajko na wierzch
sezam/chia/mak/pestki dyni
Przygotowanie:
Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże i rozpuszczone masło.
Mieszamy i wsypujemy suche składniki. Hakiem miksera, bądź rękoma wyrabiamy ciasto, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sodę oczyszczoną, sól i miód.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 większych (około 120g) bądź 8 mniejszych (około 90g) bajgli.
Do gotującej się wody wrzucamy bajgle, mieszamy i gotujemy około 40 sekund na każdą stronę. Ponownie przekładamy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami.
Pieczemy przez około 23-25 minut w 200°C (góra dół).
Po upieczeniu odstawiamy na metalową kratkę, aby wystygły.
Smarujemy serkiem kozim, dodajemy kapary, koperek oraz dużą ilość łososia w plastrach. Dodajemy ulubione przyprawy enjoy!!
Teraz możecie poczuć niczym jak w NYC.