Ciasto z sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką to definicja słonecznego weekendu w domu. Wilgotneeee, puszyste ciasto w połączeniu z wybranymi, lekko kwaśnymi owocami dosłownie rozpływa się w ustach, a kruszonka u góry dodaje idealnej chrupkości!
Składniki:
215 g mąki pszennej
120 g jogurtu greckiego/śmietany 12%
3 jajka
175 g cukru pudru
90 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
Kruszonka:
90 g masła
170 g mąki
70 g cukru brązowego
szczypta soli
150 g śliwek
4 morele, brzoskwinie
kilka garści wybranych owoców jagodowych – maliny, jagody
Przygotowanie:
Zacznij od odzielenia białek od żółtek. Do żółtek dodaj bardzo miękkie masło, śmietanę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Lekko zmiksuj, mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sodę i połącz. Dodaj mąkę do masy z żółtkami, a następnie na wysokich obrotach miksuj kilka minut. Białka jaj ubij ze szczyptą soli.
KRUSZONKA – Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier brązowy, podgrzej, na koniec wsyp mąkę pszenną. Umieść w lodówce na czas robienia ciasta.
Na koniec dodaj ubite białka do masy i połącz całość. Nagrzej piekarnik do 190°C (funkcja góra-dół). Śliwki, morele pokrój na mniejsze części. Owoce jagodowe umyj i osusz.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, rozłóż owoce i posyp obficie kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1/1:10h w zależności od piekarnika. Po około 45 minutach przykryj wierzch folią aluminiową, aby nie spiekło się od góry. Piecz do suchego patyczka!!
To jest prawdziwa uczta na talerzu <33